Smażony kurczak w kremowym sosie własnym

    Smażony kurczak w kremowym sosie własnym

    Zapisz do ulubionych
    1godz.5min.


    Zrobione przez 653 osoby

    Pyszny domowy smażony kurczak w aromatycznej panierce, podawany w sosie własnym. Zdecydowanie nie dla tych, co są na diecie! Trochę przygotowań, ale warto!

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1/2 szklanki (120 ml) mleka
    • 1 jajko, roztrzepane
    • 1 szklanka mąki pszennej
    • 2 łyżeczki soli czosnkowej
    • 1 łyżeczka mielonej papryki
    • 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
    • 1/4 łyżeczki przyprawy do drobiu
    • 1 cały kurczak (2 kg), pokrojony na kawałki
    • 3 szklanki (700 ml) oleju roślinnego
    • 1 szklanka (235 ml) bulionu drobiowego
    • 1 szklanka (235 ml) mleka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. W misce dobrze roztrzepać pół szklanki mleka z jajkiem.
    2. Do woreczka foliowego wsypać mąkę, sól czosnkową, paprykę, pieprz i przyprawę do drobiu, wymieszać. Włożyć kurczaka, zamknąć szczelnie woreczek i potrząsać, aby kurczak dobrze pokrył się przyprawami.
    3. Następnie zanurzać kawałki kurczaka w jajku z mlekiem i ponownie w mące z przyprawami. Pozostałą mąkę zachować.
    4. Na dużej patelni rozgrzać mocno olej (do 185 stopni C). Dodać kurczaka i obsmażyć ze wszystkich stron.
    5. Zmniejszyć ogień i smażyć kurczaka przez około 30 minut. Przełożyć na papierowy ręcznik, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
    6. Odmierzyć 2 łyżki tłuszczu pozostałego po smażeniu kurczaka (resztę wylać). Dodać 2 łyżki mieszanki mąki z przyprawami, smażyć, cały czas mieszając. Dodać bulion drobiowy i wymieszać, zdrapując przypalone resztki z dna patelni. Dolać 1 szklankę mleka, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 5 minut. Podawać od razu z usmażonym kurczakiem.

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Zobacz jak to zrobić!

    Jak rozebrać i porcjować kurczaka
    Jak rozebrać i porcjować kurczaka

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis