Ciasto ze świeżym rabarbarem

    Ciasto ze świeżym rabarbarem

    1polubienie
    1godz.10min.


    Zrobione przez 860 osób

    Proste i pyszne ciasto typu "pie". Moja mama chodowała rabarbar w ogródku i kiedy dojrzewał, robiła najlepsze ciasto. Oto przepis.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 2 opakowania gotowego kruchego ciasta
    • 1 i 1/3 szklanki (265 g) cukru kryształu
    • 6 łyżek mąki pszennej
    • 4 szklanki (500 g) posiekanego rabarbaru
    • 1 łyżka masła

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Rozgrzać piekarnik 230 stopni C.
    2. Foremkę wyłożyć jednym płatem ciasta. Mąkę wymieszać z cukrem. 1/4 mieszanki posypać ciasto, wyłożyć na to rabarbar i posypać resztą mieszanki. Na wierzchu położyć wiórki masła i przykryć drugim płatem ciasta. Skleić brzegi.
    3. Piec przez 15 minut. Zmniejszyć temperaturę do 175 stopni i piec przez kolejne 40-45 minut.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis