Ciasto z cukinii Suzanne

    Ciasto z cukinii Suzanne

    1polubienie
    40min.


    Zrobione przez 115 osób

    Bardzo wilgotne ciasto podobne do ciasta marchewkowego.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 375 g (3 szklanki) mąki pszennej
    • 600 g (3 szklanki) cukru
    • 1 łyżeczka soli
    • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 2,5 łyżeczki cynamonu mielonego
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
    • 4 jajka
    • 355 ml (1,5 szklanki) oleju roślinnego
    • 370 g (3 szklanki) startej cukinii
    • 225 g serka śmietankowego
    • 115 g masła
    • 240 g (2 szklanki) cukru pudru
    • 2 łyżeczki aromatu waniliowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 165°C. Lekko wysmarować tłuszczem i posypać mąką trzy tortownice o średnicy 23 cm.
    2. W średniej misce wymieszać mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia, cynamonem, cukrem i solą. Dobrze wymieszać.
    3. W drugiej misce zmiksować jajka z olejem i 1 łyżeczką wanilii. Wlać tę mieszaninę do mieszanki z mąką i dobrze wymieszać. Dodać startą cukinię. Wlać ciasto do przygotowanych blach.
    4. Piec w temperaturze 165°C przez 25 minut. Pozostawić w blachach do ostygnięcia. Warstwy ciasta przełożyć masą z serka śmietankowego, układając je jedna na drugiej.
    5. Masa: utrzeć serek śmietankowy z masłem lub margaryną. Po trochu dodawać cukier puder, stale mieszając. Dodać 2 łyżeczki wanilii i dobrze wymieszać. Rozsmarować na zimnych warstwach ciasta.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis