Odwrócone ciasto ananasowe

    Odwrócone ciasto ananasowe

    Zapisz do ulubionych
    1godz.


    Zrobione przez 1 osobę

    Jedno z najsmaczniejszych ciast z kuchni amerykańskiej. Plastry ananasa układane na spodzie tortownicy, zalewane ciastem biszkoptowym, a po upieczeniu odwracane. Warto spróbować.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 170 g masła
    • 3/4 szklanki (165 g) brązowego cukru
    • 3/4 szklanki (180 ml) niesłodzonego soku ananasowego
    • 1 świeży ananas, obrany i pokrojony na plastry
    • 1,5 szklanki (190 g) mąki pszennej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1/2 szklanki (100 g) cukru kryształu
    • 3 jajka
    • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 205 stopni C.
    2. Masło roztopić. Odrobiną natłuścić tortownicę.
    3. 5 łyżek masła zmiksować z cukrem i 1/4 szklanki soku ananasowego. Mieszaninę wyłożyć na dno tortownicy, a na niej w dekoracyjny sposób ułożyć plastry ananasa. Odstawić.
    4. Mąkę wymieszać z solą, białym cukrem i proszkiem.
    5. Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka na sztywno.
    6. Dwa żółtka ubić na cytrynowy kolor. Dodać 1/2 szklanki soku, wanilię i pozostałe roztopione masło. Mieszankę dodać do mąki. Delikatnie wymieszać z białkami. Ciasto wyłożyć na plastry ananasa.
    7. Piec w temperaturze 205 stopni C przez 30 minut. Odstawić na 10 minut do przestudzenia, a następnie ściśle do tortownicy przyłożyć paterę i odwrócić tak, aby ananasy znalazły się na wierzchu.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis