Bułeczki z pietruszką i szczypiorkiem

    Bułeczki z pietruszką i szczypiorkiem

    1polubienie
    2godz.40min.


    Zrobione przez 74 osoby

    Pyszny i sprawdzony sposób na domowe bułeczki. Mięciutkie, pachnące świeżą pietruszką i szczypiorkiem. Gorąco polecam, zwłaszcza na śniadanie!

    Składniki
    ilość sztuk: 24 małe bułeczki

    • 1 saszetka (7 g) aktywnych suchych drożdży
    • 1 łyżka cukru
    • 1 szklanka ciepłej wody (45°C)
    • 1 szklanka mleka o temperaurze pokojowej
    • 2 jajka
    • 2 łyżeczki soli
    • 2 łyżki miękkiego masła
    • 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
    • 1/4 szklanki posiekanego szczypiorku
    • 6 szklanek mąki chlebowej

    • 1 białko
    • 2 łyżki wody

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +1godz.40min. wyrastanie  ›  Gotowe w: 2godz.40min. 

    1. Rozpuścić drożdże i cukier w szklance ciepłej wody. Odstawić na około 10 minut.
    2. W dużej misce wymieszać rozczyn drożdżowy z mlekiem, jajkami, solą, masłem, pietruszką, szczypiorkiem i 4 szklankami mąki.
    3. Stopniowo dodawać po pół szklanki mąki, cały czas mieszając. Ciasto przełożyć na stolnicę i wyrabiać przez około 10 minut, aż będzie jednolite i elastyczne.
    4. Przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
    5. Natłuścić 2 blachy. Ugnieść lekko ciasto aby pozbyć się nadmiaru powietrza i przełożyć na stolnicę. Podzielić na 4 kawałki, z każdego uformować kulę i ułożyć w foremkach. Przykryć ciepłą, wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 40 minut. Kule mają podwoić swoją objętość.
    6. Rozgrzać piekarnik do temperatury 175°C. W miseczce wymieszać białko z wodą i posmarować bułeczki po wierzchu.
    7. Piec przez 30 minut na złoty kolor.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis