Wieloowocowy cobbler

    Wieloowocowy cobbler

    1polubienie
    1godz.


    Zrobione przez 137 osób

    Plasterki świeżych owoców - brzoskwinie, gruszki, śliwki, wiśnie ułożone w naczyniu żaroodpornym, zalane słodkim ciastem i upieczone na złoty kolor. Wspaniałe na ciepło z lodami lub bitą śmietaną.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 szklanka (170 g) pokrojonych w plasterki świeżych brzoskwiń
    • 3/4 szklanki (95 g) obranych i pokrojonych w plasterki jabłek
    • 3/4 szklanki (125 g) obranych i pokrojonych w plasterki gruszek
    • 1/2 szklanki (70 g) jagód
    • 1/2 szklanki (70 g) wydrylowanych i pokrojonych wiśni
    • 1/2 szklanki (120 g) wydrylowanych i pokrojonych w plasterki śliwek
    • 1 jajko
    • 3/4 szklanki (150 g) cukru kryształu
    • 1/4 szklanki (60 ml) mleka
    • 1 szklanka (125 g) mąki pszennej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowgo
    • 2 łyżki masła, roztopione

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C. Natłuścić naczynie żaroodporne.
    2. W naczyniu ułożyć brzoskwinie, jabłka, gruszki, jagody, wiśnie i śliwki. W misce zmiksować jajka z cukrem i mlekiem. W oddzielnej misce wymieszać mąkę z proszkiem i solą. Dodać do masy jajecznej. Dodać wanilię i roztopione masło. Wyłożyć na owoce.
    3. Piec przez 30 minut na jasnobrązowy kolor.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis