Sałatka z krewetkami i szparagami

    Sałatka z krewetkami i szparagami

    Zapisz do ulubionych
    50min.


    Zrobione przez 6 osób

    Wspaniała sałatka na lunch, pochodząca z kuchni francuskiej. Szparagi, krewetki i karczochy są wyśmienitą kombinacją!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 500 g świeżych szparagów
    • 350 g krewetek, obranych i odżyłowanych
    • 1/3 szklanki (80 ml) majonezu
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • 6 marynowanych serc karczochów, odsączonych z zalewy
    • 1 szklanka (235 ml) sosu francuskiego do sałatek
    • 2 jajka ugotowane na twardo, posiekane
    • 6 gałązek świeżej natki pietruszki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Szparagi ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić pod zimną wodą. Odłożyć 6 całych, a pozostałe pokroić na 2,5 cm kawałki.
    2. Krewetki ugotować. Odłożyć 6 sztuk, a pozostałe pokroić w kostkę. Do miski włożyć pokrojone krewetki i szparagi, delikatnie wymieszać z majonezem i sokiem z cytryny.
    3. W oddzielnej misce wymieszać serca karczochów z francuskim sosem sałatkowym.
    4. Krewetki i szparagi przełożyć do dużej salaterki. Posypać jajkami, a na wierzchu ułożyć promieniście całe szparagi.
    5. Odsączyć karczochy z sosu, ułożyć dookoła na sałatce, na każdy położyć odrobinę majonezu, krewetkę i gałązkę pietruszki.

    Wszystko o szparagach

    Jeśli chcesz wiedzieć jak wybierać, przechowywać i wykorzystać szparagi - przeczytaj nasz artykuł: "Szparagi - jak je przechowywać i gotować".

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis