Francuska zupa cebulowa z czosnkiem

    Francuska zupa cebulowa z czosnkiem

    1polubienie
    1godz.10min.


    Zrobione przez 38 osób

    Fantastyczny przepis na tradycyjną zupę cebulową pochodzący z kuchni francuskiej. Wyśmienicie aromatyczna. Można posypać żółtym serem i zapiec, żeby ser się rozpuścił.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 szklanka (235 ml) wytrawnej sherry
    • 4 cebule, cienko pokrojone
    • 9 ząbków czosnku, posiekanych
    • 1 łyżka mąki pszennej z pełnego przemiału
    • 1 litr bulionu warzywnego
    • sól do smaku
    • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
    • 6 kromek opieczonej bagietki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 55min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. W dużym garnku na średnim ogniu gotować sherry, aż zacznie bulgotać. Dodać cebulę i zmniejszyć ogień. Gotować często mieszając, przez 20 minut, aż cebula będzie się rozgotowywać na pastę.
    2. Dodać czosnek i gotować przez 5-10 minut, aż czosnek zacznie ciemnieć.
    3. Dodać mąkę, wymieszać i gotować przez 2 minuty. Dolać bulion, zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować przez 20 minut. Doprawić solą i pieprzem. Nalać do miseczek, a na wierzchu każdej położyć kromkę bagietki.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis