Prosty murzynek Kristen

    Prosty murzynek Kristen

    1polubienie
    50min.


    Zrobione przez 56 osób

    Coś dla prawdziwego miłośnika ciast czekoladowych. To wilgotne i gęste ciasto można użyć do wykonania tortu. Świetne z polewą z serka śmietankowego lub lukrem o smaku toffi.

    Składniki
    ilość porcji: 18 

    • 300 g (1,5 szklanki) cukru
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
    • 2 jajka
    • 235 ml (szklanka) mleka
    • 1 łyżka świeżego soku z cytryny
    • 45 g (1/2 szklanki) gorzkiego kakao
    • 235 ml (szklanka) gorącej wody
    • 310 g (2,5 szklanki) mąki pszennej
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 0,5 łyżeczki soli
    • 115 g masła

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. W dużej misce utrzeć masło lub margarynę z cukrem. Do mieszanki dodać wanilię, a następnie jaja.
    2. W drugiej miseczce wymieszać mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia i solą. Zakwasić mleko dodając sok z cytryny lub ocet. Do utartej mieszanki dodawać na przemian mieszaninę z mąką i kwaśne mleko.
    3. Wymieszać kakao w ciepłej wodzie i dodać do ciasta, stale mieszając.
    4. Piec przez 30 do 35 minut w temperaturze 175°C. Ostudzić i udekorować ulubioną polewą.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis