Francuski keks

    Francuski keks

    Zapisz do ulubionych
    1godz.15min.


    Zrobione przez 16 osób

    Prosty i bardzo dobry przepis na keks, pochodzący z kuchni francuskiej. Naszpikowany bakaliami, z dodatkiem miodu i rumu. Warto spróbować!

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 3/4 szklanki (170 g) kandyzowanej skórki pomarańczowej
    • 1/2 szklanki (60 g) pokrojonych orzechów włoskich
    • 1/2 szklanki (70 g) sułtanek
    • 1/2 szklanki (70 g) złotych rodzynek
    • 2 łyżki mąki pszennej
    • 115 g masła o temperaturze pokojowej
    • 1/2 szklanki (100 g) cukru kryształu
    • 2,5 łyżki miodu
    • 2 jajka
    • 1,5 łyżki kwaśnej śmietany
    • 2 łyżki ciemnego rumu
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    • 1,5 szklanki mąki pszennej
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 55min.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C. Natłuścić i oprószyć mąką keksówkę.
    2. Skórkę pomarańczową, orzechy włoskie i rodzynki wymieszać z 2 łyżkami mąki. Odstawić.
    3. W misce utrzeć masło z cukrem i miodem. Po kolei dodawać jajka, śmietanę, rum i wanilię, zmiksować. Dodać 1,5 szklanki mąki i proszek, wymieszać. Dodać owoce i orzechy.
    4. Piec przez 10 minut w temperaturze 175 stopni C. Zmniejszyć temperaturę do 165 stopni i piec jeszcze przez 45 minut, aż wykałaczka wetknięta w środek wyjdzie czysta.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis