Francuski chleb wiejski

    Francuski chleb wiejski

    1polubienie
    10godz.10min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Prosty tradycyjny chleb w stylu europejskim. Zaczyn dojrzewa przez noc, dzięki czemu chleb zyskuje wyjątkowy smak.

    Składniki
    ilość sztuk: 2 bochenki

    • 1 szklanka (235 ml) ciepłej wody (45 stopni C)
    • 1/2 łyżeczki suszonych drożdży
    • 1,5 szklanki (205 g) mąki chlebowej
    • 2 szklanki (475 ml) ciepłej wody
    • 2 łyżeczki suszonych drożdży
    • 1 szklanka (120 g) mąki pszennej z pełnego przemiału
    • 3 szklanki (410 g) mąki chlebowej
    • 2 łyżeczki soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  +9godz. wyrastanie  ›  Gotowe w: 10godz.10min. 

    1. Dzień przed planowanym pieczeniem przygotować zaczyn. W niemetalowej misce rozpuścić w szklance ciepłej wody pół łyżeczki drożdży. Dodać 1,5 szklanki mąki chlebowej, wymieszać. Przykryć i odstawić w pokojowej temperaturze na całą noc.
    2. Następnego dnia w oddzielnej misce rozpuścić w 2 szklankach wody 2 łyżeczki drożdży. Dodać zaczyn, mąkę z pełnego przemiału, 3 szklanki mąki chlebowej i sól. Wymieszać, aż składniki się połączą. Dodawać po pół szklanki mąki chlebowej, mieszając po każdym dodaniu. Przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i wyrabiać przez około 8 minut, aż ciasto będzie elastyczne. Przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
    3. Rozgrzać piekarnik do 220 stopni C. Natłuścić 2 keksówki. Zagnieść ciasto, podzielić na pół i uformować bochenki. Przełożyć do foremek, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 45 minut.
    4. Piec przez 30 minut, aż wierzch będzie rumiany.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis