Sos z czterech serów

    Sos z czterech serów

    1polubienie
    20min.


    Zrobione przez 142 osoby

    Wspaniały sos serowy z włoskich serów: parmezan, mozzarella, provolone i romano - przybierają kremową konsystencję i smakują wyśmienicie z gnocchi lub ulubionym makaronem.

    Składniki
    ilość porcji: 16 

    • 2 szklanki (475 ml) śmietany tortowej 36%
    • 115 g masła
    • 1/2 szklanki (40 g) startego parmezanu
    • 1/2 szklanki (55 g) startego sera mozzarella
    • 1/2 szklanki (65 g) startego sera provolone
    • 1/2 szklanki (60 g) startego sera romano

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. W rondelku wymieszać śmietanę z masłem, podgrzewając na wolnym ogniu i cały czas mieszając, aż masło się rozpuści. Stopniowo dodawać sery, zmniejszyć ogień i mieszać, aż ser się rozpuści.
    2. Natychmiast podawać z ulubionym makaronem. Sos będzie szybko gęstnieć.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis