Ciasto puddingowe Michele z gorącym toffi

    Ciasto puddingowe Michele z gorącym toffi

    Zapisz do ulubionych
    50min.


    Zrobione przez 162 osoby

    Ten przepis dostałam od mamy. Kiedy wyprowadzałam się z domu zrobiła dla mnie książkę kucharską z ulubionymi przepisami. Dopisała notatkę: ten jest przydatny, gdy nie masz w domu jajek i potrzebujesz na deser czegoś innego niż galaretki.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 125 g (1 szkl.) mąki pszennej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 150 g (3/4 szkl.) cukru białego
    • 2 łyżki gorzkiego kakao
    • 120 ml (1/2 szkl.) mleka
    • 2 łyżki roztopionego masła
    • 220 g (1 szkl.) cukru brązowego
    • 20 g (1/4 szkl.) gorzkiego kakao
    • 400 ml (1 i 3/4 szkl.) gorącej wody

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C. Wysmarować tłuszczem i posypać mąką kwadratową blachę o wymiarach 23x23 cm.
    2. W średniej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, solą, cukrem i kakao. Mieszając, dodać mleko i stopione masło. Wyłożyć równomiernie do przygotowanej blachy.
    3. W małej miseczce wymieszać brązowy cukier i kakao. Posypać po wierzchu ciasta w blasze. Polać gorącą wodą po całym cieście w blasze.
    4. Piec 45 minut w nagrzanym piekarniku. Ciasto jest gotowe gdy górna część jest upieczona, dół ma konsystencję budyniu.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis