Chleb z ziołami

    Chleb z ziołami

    Zapisz do ulubionych
    2godz.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Sprawdzony i bardzo smaczny przepis na francuski odpowiednik chleba focaccia. Płaskie bochenki można formować w różne kształty.

    Składniki
    ilość sztuk: 2 bochenki

    • 1,5 szklanki (355 ml) ciepłej wody
    • 1 łyżeczka suszonych drożdży
    • 4 szklanki (500 g) mąki pszennej
    • 1/2 łyżki suszonej bazylii
    • 1/2 łyżki mielonego cząbru
    • 1/2 łyżki suszonego tymianku
    • 1/2 łyżki suszonego rozmarynu
    • 2 łyżki soli morskiej
    • 4 łyżki oliwy z oliwek
    • 2 łyżki mąki kukurydzianej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +1godz.20min. wyrastanie  ›  Gotowe w: 2godz. 

    1. Wszystkie zioła wymieszać razem.
    2. Wodę nalać do miski, drożdże posypać po wierzchu i odstawić, aż się rozpuszczą. Dodać szklankę mąki, łyżkę ziół, sól, 2 łyżki oliwy i wymieszać, aż składniki się połączą. Dodawać resztę mąki, po 1 szklance na raz, mieszając - ciasto zrobi się klejące.
    3. Przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i wyrabiać, aż będzie jednolite i elastyczne. Przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
    4. Ciasto zagnieść i podzielić na pół. Uformować dwa owale o grubości około 4 cm. Dwie blaszki posypać mąką kukurydzianą, ułożyć w nich ciasto. Posmarować oliwą i posypać pozostałymi ziołami. Na wierzchu zrobić kilka nacięć. przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut.
    5. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C. Dolną półkę piekarnika popryskać wodą, żeby utworzyła się para, szybko zamknąć drzwiczki. Piec przez 20 minut na złoty kolor.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis