Wołowina w sosie czosnkowym

    Wołowina w sosie czosnkowym

    Zapisz do ulubionych
    1godz.30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Wspaniały przepis na wołowinę w sosie z wina z dodatkiem puree z pieczonego czosnku. Doskonałe danie na chłodne dni. Aromatyczne i rozgerzwające.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 główka czosnku
    • 700 g łaty wołowej
    • sól do smaku
    • 2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
    • 4 łyżki masła
    • 1/4 szklanki (25 g) posiekanej zielonej cebulki
    • 1 szklanka (235 ml) wytrawnego czerwonego wina

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.15min.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Główkę czosnku przekroić w poprzek na pół, położyć na folii aluminiowej, skropić oliwą i zawinąć. Piec w temperaturze 200 stopni C przez 45 minut. Czosnek wycisnąć z łupek i rozgnieść na puree. Odłożyć na bok.
    2. Mięso oprószyć solą i pieprzem. Rozgrzać dużą patelnię na średnim ogniu, ale nie dodawać tłuszczu. Kiedy patelnia będzie gorąca położyć mięso i zrumienić z obu stron. Zmniejszyć ogień, dodać 2 łyżki masła. Smażyć przez 3-5 minut z każdej strony. Odłożyć na bok i trzymać w cieple.
    3. Z patelni odlać tłuszcz, dodać cebulkę i wino, zagotować i dodać puree z czosnku, mieszając trzepaczką. Gotować, aż sos zredukuje się o połowę i będzie gęsty. W trakcie gotowania zdrapać drewnianą łyżką resztki mięsa, które przywarły do dna. Dodać również soki, które zebrały się pod odstawionym mięsem. Gotować przez kilka chwil. Zestawić z ognia, dodać pozostałe 2 łyżki masła, dobrze wymieszać z sosem.
    4. Pokroić mięso w poprzek włókien na cienkie plastry. Ułożyć na półmisku i polać sosem. Podawać od razu.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis