Wywar rybny

    Wywar rybny

    Zapisz do ulubionych
    45min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Prosty i szybki przepis na wywar rybny, który później można używać jako bazę do zup i sosów. Najlepsza do przygotowania wywaru jest świeża ryba o białym mięsie.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 litr

    • 5 szklanek wody
    • 250 g filetów z dorsza, pokrojonych w kostkę
    • 1 łodyga selera naciowego, pokrojonego na kawałki
    • 1 mała cebula, pokrojona na grube plastry
    • 1 liść laurowy
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Do garnka nalać wodę i włożyć rybę, seler, cebulę, liść laurowy, sól i pieprz. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez około 30 minut, aż ryba będzie się rozpadać.
    2. Wywar przecedzić, szczególnie uważając na ości. Wykorzystywać do przepisów, do których potrzeba rybnego wywaru.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis