Wywar rybny

    Wywar rybny

    (11)
    Zapisz do ulubionych
    45min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Prosty i szybki przepis na wywar rybny, który później można używać jako bazę do zup i sosów. Najlepsza do przygotowania wywaru jest świeża ryba o białym mięsie.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 litr

    • 5 szklanek wody
    • 250 g filetów z dorsza, pokrojonych w kostkę
    • 1 łodyga selera naciowego, pokrojonego na kawałki
    • 1 mała cebula, pokrojona na grube plastry
    • 1 liść laurowy
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Do garnka nalać wodę i włożyć rybę, seler, cebulę, liść laurowy, sól i pieprz. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez około 30 minut, aż ryba będzie się rozpadać.
    2. Wywar przecedzić, szczególnie uważając na ości. Wykorzystywać do przepisów, do których potrzeba rybnego wywaru.
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (11)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis