Grillowany łosoś na ostro

    Grillowany łosoś na ostro

    2polubienia
    4godz.35min.


    Zrobione przez 1165 osób

    Ten łosoś jest jak petarda! Wybuchowy dzięki wspaniałej marynacie z dodatkiem chili! Doskonały na każdą imprezę z grillem w tle!

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 8 filetów z łososia (po ok. 120 g każdy)
    • Marynata
    • 1/2 szklanki (120 ml) oleju z orzechów ziemnych
    • 4 łyżki sosu sojowego
    • 4 łyżki octu balsamicznego
    • 4 łyżki zielonej cebulki, posiekanej
    • 3 łyżeczki brązowego cukru
    • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę
    • 1,5 łyżeczki mielonego imbiru
    • 2 łyżeczki rozkruszonej papryczki chili
    • 1 łyżeczka oleju sezamowego
    • 1/2 łyżeczki soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +4godz. marynowanie  ›  Gotowe w: 4godz.35min. 

    1. Filety z łososia umieścić w szklanym naczyniu. W oddzielnej misce wymieszać wszystkie składniki na marynatę i polać nią rybę. Przykryć i wstawić do lodówki na 4-6 godzin.
    2. Rozgrzać grill i lekko natłuścić ruszt.
    3. Filety grillować przez 10 minut na każdej stronie. Gotowa ryba będzie łatwo rozdzielać się za pomocą widelca.

    Sos sojowy w diecie bezglutenowej

    Uwaga na sos sojowy! Jeśli stosujecie dietę bezglutenową, sprawdźcie, czy Wasz sos sojowy go nie zawiera. Sosy sojowe bez dodatku mąki czy pszenicy powinny być dostępne w większości sklepów.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis