Chałka po fińsku

    Chałka po fińsku

    Zapisz do ulubionych
    3godz.30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Wspaniały przepis na plecioną chałkę, pochodzący z kuchni fińskiej. Przygotowanie zabiera prawie 4 godziny, ale naprawdę warto!

    Składniki
    ilość sztuk: 3 chałki

    • 2 szklanki (475 ml) mleka
    • 1/2 szklanki (120 ml) ciepłej wody (45 stopni C)
    • 1 saszetka (7 g) aktywnych świeżych drożdży
    • 1 szklanka (200 g) cukru kryształu
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
    • 4 jajka, roztrzepane
    • 9 szklanek (1,1 kg) mąki pszennej
    • 115 g masła, roztopionego
    • 1 jajko, roztrzepane
    • 2 łyżki cukru kryształu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +2godz.30min. wyrastanie  ›  Gotowe w: 3godz.30min. 

    1. W rondelku podgrzać mleko, aż prawie zacznie wrzeć. Odstawić z ognia i przestudzić.
    2. W misce rozpuścić drożdże w ciepłej wodzie. Dodać letnie mleko, cukier, sól, kardamon, jajka i około 2 szklanki mąki, wymieszać na jednolite ciasto. Dodać kolejne 3 szklanki mąki i wymieszać - ciasto powinno być gładkie i połyskujące. Dodać roztopione masło, wymieszać. Dodać pozostałą mąkę i dobrze wyrobić ciasto.
    3. Ciasto przełożyć na stolnicę, przykryć miską i odstawić na 15 minut. Następnie zagnieść ciasto, aż będzie gładkie. Przełożyć do natłuszczonej miski. Przykryć czystą ściereczką, odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Zagnieść jeszcze raz i ponownie pozwolić, aby podwoiło swoją objętość.
    4. Przełożyć na stolnicę i podzielić na 3 części, a następnie każdą część na kolejne 3. Rozwałkować każdą część na wałek o długości około 30 cm. Z trzech wałków upleść jeden warkocz. Czynność powtórzyć z pozostałymi wałkami ciasta. Wyjdą 3 plecione bochenki. Przełożyć na blaszkę i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.
    5. Każdy bochenek posmarować jajkiem i oprószyć cukrem.
    6. Piec w temperaturze 205 stopni C przez 25-30 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis