Figi nadziewane serem kozim

    Figi nadziewane serem kozim

    1polubienie
    23min.


    Zrobione przez 55 osób

    Fantastyczna przekąska na grill. Świeże figi nadziewane pysznym kozim serem, zawinięte w liście winogron, przypieczone na grillu i skropione miodem. Palce lizać!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 8 świeżych fig
    • 1/2 szklanki sera koziego o temperaturze pokojowej
    • 8 liści winogron, opłukanych i osuszonych
    • 1/2 szklanki (120 ml) miodu
    • patyczki do szaszłyków

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 3min.  ›  Gotowe w: 23min. 

    1. Rozgrzać grill do średniej temperatury.
    2. Zrobić małe nacięcie w każdej fidze - na tyle, aby można było wetknąć do środka końcówkę woreczka dekoracyjnego. Napełnić woreczek serem i wciskać do fig. Zawinąć każdą figę w liść winogronowy i nadziewać po 2-3 na patyczki do szaszłyków.
    3. Lekko natłuścić ruszt. Ułożyć figi i grillować przez 2-3 minuty, raz przewracając. Skropić miodem i podawać.

    rada

    Jeśli się nie ma woreczka dekoratorskiego można figi przekroić na pół i posmarować serem kozim. Trzeba tylko uważać, aby nie był zbyt płynny, bo cały wycieknie.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis