Ciasto maślane

    Ciasto maślane

    4polubienia
    1godz.10min.


    Zrobione przez 238 osób

    To praktyczne ciasto i może być podawane w różny sposób. Jeśli się lubi, można do niego dodać owoce.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 190 g (1,5 szklanki) mąki pszennej
    • 0,5 łyżeczki soli
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 115 g (1/2 szklanki) masła
    • 200 g (1 szklanka) cukru
    • 2 jajka
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
    • 180 ml (3/4 szklanki) mleka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 55min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 175°C. Lekko wysmarować tłuszczem kwadratową blachę o wymiarach 20x20 cm. Wyłożyć dno papierem do pieczenia lub posypać lekko mąką.
    2. Przesiać razem mąkę z solą i proszkiem do pieczenia.
    3. Utrzeć masło i dodać do niego, stale mieszając, cukier, jaja i wanilię. Mieszać, aż masa będzie lekka i puszysta. Do utartej masy dodawać na przemian przesiane suche składniki i mleko. Mieszać aż wszystko się połączy. Wlać ciasto do przygotowanej blachy.
    4. Piec w temperaturze 175°C od 50 do 55 minut lub do momentu, gdy ciasto będzie lekko sprężyste. Wyjąć z blachy i odstawić do wystygnięcia.
    5. Wariacje: Ciasto jagodowe: do suchych składników dodać 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, a do ciasta, tuż przed włożeniem do piekarnika, dodać 1 szklankę świeżych jagód i dobrze wymieszać. Pokroić na kawałki kiedy jest jeszcze gorące.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    oleńka
    autor:
    2

    Trochę mi nie wyrosło, bo miałam za dużą blachę, za to piekłam tylko 45 minut. To doskonałe, lekkie ciasto na lato. Dodałam jagód i cała rodzina stwierdziła, że PYCHOTA! Polecam - 07 lip 2010

    autor:
    0

    Zrobiłem je na wigilję klasową aż 2 blach zeszły!!! Pycha i dziękuje. - 20 gru 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis