Makaron w sosie z grzybami

    Makaron w sosie z grzybami

    2polubienia
    35min.


    Zrobione przez 48 osób

    Fantastyczny przepis na sos do makaronu z trzema rodzajami grzybów: pieczarkami, shitake i portobello, z dodatkiem sosu pesto. Kremowy i aromatyczny szybki obiad!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 350 g makaronu fettuccine (wstążki)
    • 500 g pieczarek, pokrojonych na plasterki
    • 2 kapelusze grzybów shitake, pokrojone w plasterki
    • 1 pieczarka portobello, pokrojona w plasterki
    • 2 ząbki czosnku, wyciśniete przez praskę
    • 1/4 szklanki (60 ml) oliwy z oliwek
    • 2 łyżki sosu pesto
    • 1 szklanka (235 ml) mleka
    • 2 łyżki serka śmietankowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
    2. W międzyczasie podsmażyć grzyby i czosnek na oliwie na małym ogniu, aż zmiękną. Dodać sos pesto, mleko i serek, zagotować na średnim ogniu. Zmniejszyć ogień i gotować, cały czas mieszając, aż serek się rozpuści i sos zgęstnieje.
    3. Makaron odcedzić. Wymieszać z sosem i podawać.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis