Pierś kurczaka z serem feta i boczkiem

    Pierś kurczaka z serem feta i boczkiem

    4polubienia
    45min.


    Zrobione przez 492 osoby

    Pyszny sposób na pierś z kurczaka, zwłaszcza dla miłośników sycących dań pełnych smaków. Można do niej podać sałatkę z pomidora i ogórka, albo z rukoli.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1/2 szklanki (120 ml) oliwy z oliwek
    • 2 łyżeczki soku z cytryny
    • 4 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę
    • 1 łyżka suszonego oregano
    • sól i pieprz do smaku
    • 4 filety z piersi kurczaka
    • 4 plastry sera feta
    • 4 plastry boczku, usmażonego i odsączonego z tłuszczu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C.
    2. W miseczce wymieszać oliwę z sokiem z cytryny, czosnkiem, oregano, solą i pieprzem. Kurczaka ułożyć w naczyniu żaroodpornym i polać marynatą.
    3. Piersi naciąć aby powstały kieszonki. Do każdej piersi włożyć plaster sera i boczku. Spiąć wykałaczkami.
    4. Piec przez 30-35 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis