Budyń z mielonymi migdałami

    Budyń z mielonymi migdałami

    Zapisz do ulubionych
    20min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Smaczny i bardzo prosty budyń z kardamonem, wodą różaną i migdałami. Pyszny zarówno na zimno jak i ciepło.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 2/3 szklanki (85 g) mąki kukurydzianej
    • 2 szklanki (475 ml) mleka
    • 6 ziaren kardamonu
    • 1/2 szklanki (70 g) zmielonych migdałów
    • woda różana do smaku
    • 1/4 szklanki cukru kryształu
    • 1/4 szklanki zblanszowanych migdałów w słupkach do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Rozpuścić mąkę kukurydzianą w szklance zimnego mleka.
    2. Pozostałe mleko zagotować z kardamonem i zmielonymi migdałami. Dodać mleko z mąką, cały czas mieszając trzepaczką. Dodać cukier i wodę różaną, gotować przez 3 minuty. Wyjąć ziarna kardamonu i przelać do salaterek. Podawać udekorowane migdałami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis