Sałatka z rukwi wodnej i kopru włoskiego

    Sałatka z rukwi wodnej i kopru włoskiego

    Zapisz do ulubionych
    20min.


    Zrobione przez 41 osób

    Wspaniała sałatka z fenkułem (koprem włoskim), cykorią i rukwią wodną, doskonała na duże przyjęcia czy świąteczne obiady. Pięknie wygląda i wyśmienicie smakuje!

    Składniki
    ilość porcji: 20 

    • 1/2 szklanki (60 g) posiekanej suszonej żurawiny
    • 1/4 szklanki (60 ml) czerwonego octu winnego
    • 1/4 szklanki (60 ml) octu balsamicznego
    • 1 łyżka czosnku, wyciśniętego przez praskę
    • 1 łyżeczka soli (lub do smaku)
    • 1 szklanka (235 ml) oliwy z oliwek extra virgin
    • 6 pęczków rukwi wodnej, opłukanej i osuszonej
    • 3 bulwy kopru włoskiego (fenkułu), oczyszczone i pokrojone na cienkie plasterki
    • 3 małe główki cykorii, posiekane
    • 1 szklanka (110 g) prażonych orzechów pekan

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Wymieszać żurawinę z octem czerwonym i balsamicznym, czosnkiem i solą. Dodać oliwę i dobrze wymieszać trzepaczką.
    2. W dużej misce wymieszać rukiew z koprem, cykorią i orzechami. Polać sosem vinaigrette, wymieszać i od razu podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis