Ciasto orzechowe z serkiem

    Ciasto orzechowe z serkiem

    1polubienie
    1godz.20min.


    Zrobione przez 9 osób

    Wspaniały przepis na słodki podwieczorek, pyszne ciasto z orzechami włoskimi i warstwą serka śmietankowego. Palce lizać!

    Składniki
    ilość sztuk: 1 foremka o wymiarach 23x12 cm

    • 225 g serka śmietankowego o temperaturze pokojowej
    • 1/3 szklanki (65 g) cukru kryształu
    • 3 jajka
    • 1/2 szklanki (120 ml) oleju roślinnego
    • 1/2 szklanki (120 ml) mleka
    • 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
    • 2 i 1/4 szklanki (280 g) mąki pszennej
    • 1/3 szklanki (65 g) cukru kryształu
    • 1/3 szklanki (75 g) brązowego cukru
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 szklanka (115 g) posiekanych orzechów włoskich

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C. Natłuścić foremkę o wymiarach 23x12 cm.
    2. Zmiksować serek z 1/3 szklanki cukru kryształu i z 1 jajkiem. Odstawić.
    3. Pozostałe 2 jajka ubić na pianę, dodać olej, mleko i skórkę cytrynową. Zmiksować.
    4. W oddzielnej misce wymieszać mąkę z 1/3 szklanki cukru kryształu, brązowym cukrem, sodą, solą i orzechami. Wymieszać z masą jajeczną. Przełożyć połowę ciasta do przygotowanej blaszki. Na to wyłożyć masę z serka i przykryć pozostałym ciastem.
    5. Piec przez 1 godzinę, aż wykałaczka wetknięta w środek wyjdzie czysta. Odstawić na 15 minut do przestudzenia, a następnie delikatnie wyjąć z foremki.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis