Makaron z pesto z kolendry

    Makaron z pesto z kolendry

    1polubienie
    30min.


    Zrobione przez 186 osób

    Nieco odmieniona ale równie pyszna wersja tradycyjnego sosu pesto. Na bazie kolendry, z dodatkiem octu winnego i orzechów włoskich. Zamiast octu można dodać sok z cytryny.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 500 g makaronu kokardki
    • 1 pęczek świeżej kolendry
    • 5 ząbków czosnku, wyciśniętych przez praskę
    • 1 łyżka białego octu winnego
    • 1/4 szklanki (20 g) startego parmezanu
    • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
    • 1/2 szklanki (60 g) orzechów włoskich lub pekan
    • sól do smaku
    • 1/2 szklanki (120 ml) oliwy z oliwek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. W dużej ilości osolonej wody ugotować makaron al dente. Odcedzić.
    2. W blenderze zmiksować kolendrę z czosnkiem, octem, parmezanem, pieprzem, orzechami i solą. Dodać oliwę i zmiksować, aż składniki się połączą. Można dodać więcej oliwy do uzyskania pożądanej konsystencji.
    3. Pesto przełożyć do rondelka i podgrzać, cały czas mieszając. Polać sosem makaron i podawać.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis