Ciasto marchewkowe z polewą z serka śmietankowego

    Ciasto marchewkowe z polewą z serka śmietankowego

    2polubienia
    1godz.10min.


    Zrobione przez 1076 osób

    Pysznie mokre i gęste ciasto. Można zmniejszyć ilość oleju do 1/2 szklanki, jeśli ktoś woli bardziej suche ciasto.

    Składniki
    ilość porcji: 24 

    • 330 g drobno startej marchewki
    • 250 g (2 szkl.) mąki pszennej
    • 400 g (2 szkl.) cukru
    • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • ½ łyżeczki soli
    • 1 łyżeczka cynamonu mielonego
    • 4 jajka
    • 355 g (1,5 szkl.) oleju roślinnego
    • 1¼ łyżeczki aromatu waniliowego
    • 240 g rozdrobnionych ananasów w syropie
    • 80 g posiekanych orzechów pekan
    • Lukier
    • 420 g (3,5 szkl.) cukru pudru
    • 225 g niskotłuszczowego serka śmietankowego
    • 115 g masła o temperaturze pokojowej
    • 1¼ łyżeczki aromatu waniliowego
    • 110 g posiekanych orzechów pekan

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 175°C. Wysmarować tłuszczem i posypać mąką blachę o wymiarach 23x33 cm.
    2. W dużej misce wymieszać marchewkę z mąką, cukrem, sodą, proszkiem do pieczenia, solą i cynamonem. Wmieszać jajka, olej, wanilię, ananasy i orzechy pekan. Nałożyć ciasto łyżką do przygotowanej formy.
    3. Piec w nagrzanym piekarniku przez 30 do 40 minut, lub do momentu gdy wykałaczka wetknięta w ciasto wyjdzie czysta. Pozostawić do ostygnięcia.
    4. Lukier: w średniej misce wymieszać cukier puder z serkiem śmietankowym, masłem lub margaryną i wanilią. Miksować na gładko, a następnie dodać posiekane orzechy pekan. Rozsmarować na ostudzonym cieście.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis