Zupa z sarniną

    Zupa z sarniną

    Zapisz do ulubionych
    2godz.25min.


    Zrobione przez 22 osoby

    Ta zupa jest niesamowicie pyszna, na bazie mielonej sarniny, która jest dużo zdrowsza niż wołowina. Dodatkowo pełna warzyw, których zazwyczaj nie gotujemy, a są bardzo smaczne.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 kg mielonej sarniny
    • 1 cebula, posiekana
    • 1 pasternak, pokrojony w plasterki
    • 3 ziemniaki, pokrojone w kostkę
    • 3 marchewki, pokrojone w plasterki
    • 1/2 brukwi, obranej i pokrojonej w kostkę
    • 1 puszka (480 g) pomidorów bez skórki, wraz z sokiem
    • 2 kostki bulionu wołowego
    • 1/2 średniej główki kapusty, grubo poszatkowanej
    • 1 liść laurowy
    • 1/2 łyżki suszonego oregano
    • 1 łyżeczka soli
    • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
    • 3 szklanki (710 ml) wody

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 2godz.  ›  Gotowe w: 2godz.25min. 

    1. W garnku na średnim ogniu zrumienić sarninę i cebulę. Dodać pozostałe warzywa, kostki rosołowe i przyprawy, zalać wodą, zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować 1-2 godziny.

    Jak zrobić bulion wołowy

    Bulion domowy z łatwością przygotujesz w domu. Najlepiej zrobić go od razu więcej i część (po odcedzeniu warzyw i kości) po prostu zamrozić w odpowiednich porcjach, w woreczkach do mrożenia. Do przygotowania bulionu polecamy ten przepis: Bulion wołowy

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis