Endywia po sycylijsku

    Endywia po sycylijsku

    Zapisz do ulubionych
    15min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Pyszna i oryginalna sałatka na gorąco prosto z woka. Endywia jest dość gorzka, ale im jaśniejsze liście, tym łagodniejszy smak. Podawać z cienko pokrojonymi pomidorami.

    Składniki
    ilość porcji: 3 

    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • 2 średnie główki endywii, opłukanej i posiekanej
    • 1/2 szklanki (120 ml) soku z cytryny
    • 2 łyżki kaparów
    • 1 szczypta soli
    • 10 oliwek kalamata
    • mielony czarny pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  Gotowe w: 15min. 

    1. W woku rozgrzać oliwę, dodać endywię, podsmażyć, aż zwiędnie. Dodać sok z cytryny, kapary, sól i oliwki, smażyć, mieszając przez 15 sekund. Doprawić pieprzem do smaku. Od razu podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis