Kurczak w pistacjach z sosem śmietanowym

    Kurczak w pistacjach z sosem śmietanowym

    Zapisz do ulubionych
    1godz.


    Zrobione przez 17 osób

    Wspaniała propozycja na uroczysty obiad w gronie przyjaciół. Piersi z kurczaka pieczone w panierce z orzechów pistacjowych, podane z sosem śmietanowym, z dodatkiem białego wina. Najlepsze na dzikim ryżu.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 6 jajek
    • 1/4 szklanki (60 ml) mleka
    • 3/4 szklanki (100 g) mąki pszennej
    • 1 szklanka (130 g) posiekanych pistacji
    • 4 pojedyncze filety z piersi kurczaka
    • Sos śmietanowy
    • 50 g masła
    • 2 łyżki posiekanej szalotki
    • 1/2 szklanki (120 ml) wytrawnego białego wina
    • 1/2 szklanki (120 ml) bulionu drobiowego
    • 1/2 szklanki (120 ml) śmietany 30%
    • 1,5 łyżki syropu z granatów

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C.
    2. Jajka roztrzepać z mlekiem. Filety z kurczaka obtoczyć w mące, a następnie w jajku i na koniec w pistacjach.
    3. Na patelni roztopić 2 łyżki masła na średnim ogniu i podsmażyć filety, aż się zrumienią. Ułożyć w lekko natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.
    4. Piec w 175 stopniach C przez 30 minut.
    5. Kiedy mięso jest już prawie gotowe, w rondelku rozpuścić 2 łyżki masła i podsmażyć szalotkę. Dodać śmietanę, wino, bulion i syrop. Gotować na małym ogniu przez kilka minut.
    6. Kurczaka ułożyć na talerzach i polać sosem.

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis