Najlepsze jajka po benedyktyńsku

    Najlepsze jajka po benedyktyńsku

    Zapisz do ulubionych
    35min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Gorące, podpieczone bułeczki, bekon i jajka sadzone skropione sosem holenderskim. Fantastyczne na niedzielne śniadanie. W wersji wzbogaconej można podać z pieczonymi ziemniakami, które są idealne do maczania w sosie. Zamiast bekonu można podać szynkę.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • Sos holenderski
    • 4 żółtka
    • 3,5 łyżki soku z cytryny
    • 1 szczypta mielonego białego pieprzu
    • 1/8 łyżeczki sosu Worcestershire
    • 1 łyżka wody
    • 1 szklanka roztopionego masła
    • 1/4 łyżeczki soli

    • 8 jajek
    • 1 łyżeczka destylowanego białego octu 5 %
    • 8 pasków boczku
    • 4 bułeczki, przepołowione
    • 2 łyżki masła, roztopionego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. W garnku, ustawionym na drugim garnku z gotującą się wodą, ubijać trzepaczką żółtka z sokiem cytrynowym, pieprzem, sosem Worcestershire i łyżką wody.
    2. Dodawać roztopione masło po 1 łyżce na raz, cały czas ubijając trzepaczką. Jeśli sos zrobi się zbyt gęsty, dodać łyżeczkę lub dwie gorącej wody. Kontynuować ubijanie, aż masło zostanie dobrze wymieszane. Dodać sól i odstawić z ognia. Przykryć, aby utrzymać ciepło.
    3. W dużym garnku na bardzo małym ogniu zagotować około 8 cm wody z dodatkiem octu. Delikatnie wbijać do garnka jajka i gotować przez 2-3 minuty. Żółtka powinny wciąż być miękkie w środku. Wyjąć łyżką cedzakową i ułożyć na ciepłym talerzu.
    4. W międzyczasie, na patelni zrumienić boczek, a w rozgrzanym piekarniku podpiec bułeczki na funkcji grill.
    5. Bułeczki posmarować masłem, na każdą położyć plasterek boczku i jajko. Ułożyć na talerzu i skropić sosem holenderskim. Posypać posiekanym szczypiorkiem i od razu podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis