Bakłażan z papryką w pomidorach

    Bakłażan z papryką w pomidorach

    3polubienia
    1godz.20min.


    Zrobione przez 11 osób

    Pyszny dodatek do dań głównych, może robić za przystawkę lub sałatkę. Pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno.

    Składniki
    ilość porcji: 5 

    • 1 zielona papryka
    • 1 duża czerwona papryka
    • 7 pomidorów
    • 1 bakłażan, pokrojony na paski
    • 4 ząbki czosnku, rozgniecione
    • 1/4 szklanki (60 ml) oliwy z oliwek extra virgin
    • 2 łyżki koncentratu pomiodorowego
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
    • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Papryki przypiec nad palnikiem kuchenki albo w piekarniku na funkcji grill, aż skórka zrobi się czarna. Natychmiast włożyć do foliowego woreczka i zamknąć go szczelnie. Odłożyć.
    2. Spody pomidorów naciąć na krzyż i wrzucić je do wrzątku. Gotować przez 1 minutę, a następnie przełożyć do zimnej wody i odstawić do przestudzenia.
    3. Bakłażana podsmażyć na oleju przez 6-8 minut, aż zrobi się rumiany. Następnie dodać czosnek.
    4. Papryki opłukać pod zimną wodą i obrać z przypieczonej skórki. Rozciąć i wydrążyć nasiona. Pokroić na paski i dodać do bakłażana. Obrać pomidory, posiekać i dodać do bakłażana z papryką. Dodać koncentrat pomidorowy, sól, pieprz i pieprz cayenne. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować przez 30 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis