Zapiekanka z bakłażanem

    Zapiekanka z bakłażanem

    3polubienia
    1godz.40min.


    Zrobione przez 460 osób

    Wspaniałe danie z bakłażana. Jeśli jeszcze nie próbowaliście, koniecznie je przyrządźcie! Warstwy bakłażana przekładane sosem pomidorowym i trzema rodzajami sera. Pyszne!

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1 bakłażan, pokrojony na 2 cm plastry
    • 1,5 łyżki soli
    • 225 g sera ricotta
    • 170 g startego sera mozzarella
    • 1/2 szklanki (40 g) startego parmezanu
    • 1 jajko, roztrzepane
    • 1/2 szklanki posiekanej świeżej bazylii
    • 1/2 szklanki (120 ml) oliwy z oliwek
    • 4 szklanki (950 ml) sosu do spaghetti

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  +30min. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz.40min. 

    1. Oprószyć solą bakłażana z dwóch stron. Ułożyć na durszlaku (pod durszlakiem postawić jakieś naczynie) i odstawić na 30 minut.
    2. Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C. W misce wymieszać ricottę z mozzarellą i 1/4 szklanki parmezanu. Dodać jajko i bazylię.
    3. Bakłażana opłukać pod bieżącą wodą. Na dużej patelni rozgrzać 4 łyżki oliwy. Ułożyć jedną warstwę bakłażana i zrumienić z obu stron. Czynność powtarzać, aż wszystkie plastry będą obsmażone. W razie konieczności dodać oliwy.
    4. W naczyniu żaroodpornym równo rozprowadzić 1,5 szklanki sosu do spaghetti. Na to ułożyć warstwę bakłażana i przykryć 1/2 mieszaniny serowej. Warstwy powtórzyć, na wierzchu rozsmarować sos i posypać pozostałym parmezanem.
    5. Piec przez 30-45 minut, aż sos będzie się gotować, a ser się stopi.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis