Ciasto marchewkowe

    Ciasto marchewkowe

    3polubienia
    1godz.


    Zrobione przez 213 osób

    Każdy mówi, że to jest najlepsze ciasto marchewkowe na świecie! Udekoruj swoją ulubioną polewą z serka śmietankowego.

    Składniki
    ilość porcji: 24 

    • 250 g (2 szkl.) mąki pszennej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 0,5 łyżeczki soli
    • 2 łyżeczki cynamonu mielonego
    • 400 g (2 szkl.) cukru
    • 4 jajka
    • 300 ml (1 i 1/3 szkl.) oleju roślinnego
    • 440 g drobno startej marchewki
    • 90 g posiekanych orzechów włoskich

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C. Wysmarować tłuszczem i posypać mąką blachę o wymiarach 23x33 cm. Przesiać i wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, solą i cynamonem. Odstawić.
    2. W dużej misce zmiksować cukier z jajami, aż mieszanina będzie gęsta i blada. Dodać olej, a następnie, mieszając, stopniowo dodać przesiane suche składniki. Dodać marchew i orzechy i wymieszać. Wyłożyć równomiernie do przygotowanej blachy.
    3. Piec w nagrzanym piekarniku przez 40 do 45 minut, lub do momentu gdy wykałaczka wetknięta w ciasto wyjdzie czysta. Po wystudzeniu dekorować swoją ulubioną polewą z serka śmietankowego.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis