Kotlety z bakłażana

    Kotlety z bakłażana

    9polubień
    45min.


    Zrobione przez 463 osoby

    Pyszne kotlety wegetariańskie z bakłażana. Można wykorzystać jako burgery i włożyć do bułki, albo podać z sałatką i ziemniakami na obiad. Pyszne i nawet dzieci je uwielbiają!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 2 bakłażany, obrane i pokrojone w kostkę
    • 1 szklanka (140 g) startego sera żółtego
    • 1 szklanka (120 g) bułki tartej wymieszanej z przyprawą włoską
    • 2 jajka, roztrzepane
    • 2 łyżki suszonej natki pietruszki
    • 2 łyżki posiekanej cebuli
    • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty przez praskę
    • 1 łyżeczka soli
    • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
    • 1 szklanka (235 ml) oleju roślinnego do smażenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Bakłażana włożyć do żaroodpornej miski i wstawić do mikrofalówki na 3 minuty. Zamieszać i mikrofalować na średniej mocy przez kolejne 2 minuty. Bakłażan powinien być miękki, jeśli nie jest, to włączyć jeszcze na 2 minuty. Osączyć i rozgnieść.
    2. Jeśli nie mamy mikrofalówki, bakłażana można upiec w piekarniku w 125 stopniach C przez ok. 20 minut.
    3. Rozgniecionego bakłażana wymieszać z serem, bułką tartą, jajkami, pietruszką, cebulą, czosnkiem, solą i pieprzem na jednolitą masę.
    4. Z masy formować kotleciki. Rozgrzać olej na patelni i smażyć placki z dwóch stron na złoty kolor przez około 10 minut z każdej strony. Placki przed usmażeniem można również zamrozić.
    5. Kotlety zamiast smażyć można też upiec - w 125 stopniach C przez ok. 25 minut, odwracając raz na druga stronę w połowie pieczenia.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis