Zapiekanka z bakłażanów

    Zapiekanka z bakłażanów

    1polubienie
    1godz.40min.


    Zrobione przez 86 osób

    Wspaniały przepis na zapiekankę z bakłażanów w sosie ziołowo-pomidorowym. Wyśmienite podane z chlebkiem pita.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 3 duże bakłażany
    • 1,5 łyżeczki soli
    • 2 cebule, posiekane
    • 2 ząbki czosnku, posiekane
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 1 łyżeczka suszonej bazylii
    • 1 łyżeczka suszonego oregano
    • 1 puszka (320 g) puree z pomidorów lub passaty
    • 1/4 szklanki (60 ml) wody
    • 1 szczypta mielonego czarnego pieprzu
    • 450 g jogurtu naturalnego
    • 1/4 szklanki (25 g) zarodków pszennych lub bułki tartej
    • 2 łyżki startego parmezanu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.40min. 

    1. Bakłażany pokroić w 0,5 cm plastry i lekko posolić. Odstawić na 30 minut. W międzyczasie, na patelni na małym ogniu pod przykrywką podsmażyć cebulę i czosnek, aż cebula zmięknie.
    2. Dodać bazylię, oregano, puree z pomidorów, wodę, sól i pieprz, wymieszać i gotować na wolnym ogniu przez 10 minut.
    3. Plastry bakłażana opłukać i ugotować w dwóch partiach na parze przez 10 minut.
    4. Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C. Natłuścić naczynie żaroodporne.
    5. Na dnie naczynia rozprowadzić 2-3 łyżki sosu pomidorowego. Ułożyć warstwę bakłażana, na to 1/3 sosu pomidorowego. Następnie rozprowadzić warstwę jogurtu naturalnego i ponownie ułożyć plastry bakłażana, sos pomidorowy, jogurt i bakłażan. Na wierzch wyłożyć resztę sosu.
    6. Naczynie przykryć folią aluminiową i piec przez 30 minut. Następnie odkryć i posypać zarodkami lub bułką tartą i parmezanem. Piec przez kolejne 20-30 minut, aż wierzch będzie rumiany.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis