Makaron jajeczny

    Makaron jajeczny

    Zapisz do ulubionych
    33min.


    Zrobione przez 686 osób

    To tradycyjny przepis na domowy makaron, dokładnie taki jak robiła babcia. Koniecznie wypróbuj następnym razem jak będziesz gotować zupę. Pamiętaj, że świeży makaron gotuje się dużo szybciej niż suchy!

    Składniki
    ilość porcji: 7 

    • 2,5 szklanki (310 g) mąki pszennej
    • 1 szczypta soli
    • 2 jajka, roztrzepane
    • 1/2 szklanki (120 ml) mleka
    • 1 łyżka masła

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 3min.  ›  Gotowe w: 33min. 

    1. W dużej misce wymieszać mąkę z solą. Dodać roztrzepane jajka, mleko i masło. Wyrabiać ciasto przez 5 minut, aż będzie jednolite i gładkie. Przykryć i odstawić na 10 minut.
    2. Ciasto cienko rozwałkować na stolnicy i wyciąć dowolne kształty, najlepiej długie, cienkie paski.
    3. Zostawić makaron na stolnicy aby trochę się przesuszył.
    4. Gotować w dużej ilości osolonej wody przez około 3-4 minuty.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis