Ciasteczka serca na Walentynki

    Ciasteczka serca na Walentynki

    Zapisz do ulubionych
    28min.


    Zrobione przez 141 osób

    Pyszne składane ciasteczka w kształcie serca. Do przygotowania będą potrzebne dwa rozmiary foremek w kształcie serca. Najlepiej przekładać je różowym lukrem - przepis na dole strony.

    Składniki
    ilość porcji: 17 

    • 225 g masła
    • 1,5 szklanki (180g) cukru pudru
    • 1 jajko
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    • 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
    • 2,5 szklanki (310 g) mąki pszennej
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 1 łyżeczka kamienia winnego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 8min.  ›  Gotowe w: 28min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C.
    2. W dużej misce masło utrzeć z cukrem pudrem. Dodać jajko, wanilię i ekstrakt migdałowy, zmiksować.
    3. W oddzielnej misce mąkę przesiać z sodą i kamieniem winnym. Dodać do masy, wymieszać. Ciasto podzielić na 3 częsci, uformować kule.
    4. Rozwałkowywać po 1/3 ciasta na raz. Wycinać ciastka za pomocą 7-8 cm foremki w kształcie serca. Na połowie dużych serc wycinać mniejsze serca 4 cm foremką.
    5. Ciastka układać na nienatłuszczonej blaszce w odległości 5 cm jedno od drugiego. Piec przez 7-8 minut na lekko brązowy kolor. Odstawić do przestygnięcia, a następnie lukrować duże serca i przekładać małymi.

    Różowy lukier

    Przepis na różowy lukier

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis