Ciasto marchewkowe Kathleen

    Ciasto marchewkowe Kathleen

    2polubienia
    1godz.30min.


    Zrobione przez 146 osób

    Wspaniałe ciasto! Można zmniejszyć ilość oleju roślinnego, jak również użyć cukier brązowy zamiast białego.

    Składniki
    ilość sztuk: 12 

    • 330 g drobno startej marchewki
    • 4 jajka
    • 300 ml oleju roślinnego
    • 400 g cukru
    • 250 g przesianej mąki pszennej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 1 łyżeczka cynamonu mielonego
    • 1 łyżeczka soli
    • ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
    • 145 g złotych rodzynek
    • 150 g cukru pudru
    • 85 g serka śmietankowego
    • 1 łyżka syropu kukurydzianego (można zastąpić miodem sztucznym lub zwykłym)
    • ½ łyżeczki aromatu waniliowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.10min.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Zmiksować jajka z olejem i cukrem. Mieszać przez 30 sekund.
    2. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i przyprawami. Dodać marchewkę i rodzynki. Wlać mieszaninę z jajkami do suchych składników i dobrze wymieszać.
    3. Wlać ciasto do formy dobrze wysmarowanej tłuszczem. Piec w piekarniku w temperaturze 175°C przez 60 do 70 minut. Ostudzić ciasto na metalowej podstawce, a następnie włożyć do lodówki aby całkowicie ostygło.
    4. Polewa: zmiksować cukier puder z serkiem śmietankowym, syropem kukurydzianym i wanilią. Rozsmarować polewę na zimnym cieście.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis