Prosty beef Stroganoff

    (770)

    Pyszny, prosty sos śmietanowy z podsmażonymi pieczarkami i cebulą, z mieloną wołowiną podany na makaronie. To danie należy do ulubionych w moim domu. Wskazówka - nie należy zagotowywać sosu śmietanowego!


    Zrobione przez 651 osób

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 350 g makaronu jajecznego
    • 55 g masła
    • 170 g pieczarek, pokrojonych w plasteki
    • 1 cebula, posiekana
    • 1 kg chudej mielonej wołowiny
    • 4 łyżki mąki pszennej
    • 2 szklanki (475 ml) bulionu wołowego
    • 1 szklanka (235 ml) kwaśnej śmietany
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody. Odcedzić.
    2. W międzyczasie przygotować sos: na patelni rozpuścić 2 łyżki masła i podsmażyć pieczarki z cebulą, aż zmiękną. Przełożyć na talerz.
    3. Na tej samej patelni rozpuścić pozostałe masło. Dodać wołowinę i zrumienić. Dodać mąkę, dobrze wymieszać, a następnie dolać bulion i gotować, aż sos zgęstnieje. Dodać podsmażone grzyby z cebulą i śmietanę. Doprawić solą i pieprzem. Chwilę gotować, aż sos będzie gorący, ale nie doprowadzać do wrzenia. Podawać z makaronem.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Jak zrobić bulion wołowy

    Bulion domowy z łatwością przygotujesz w domu. Najlepiej zrobić go od razu więcej i część (po odcedzeniu warzyw i kości) po prostu zamrozić w odpowiednich porcjach, w woreczkach do mrożenia. Do przygotowania bulionu polecamy ten przepis: Bulion wołowy

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (770)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis