Ciasto kruche, które ZAWSZE się udaje

    Ciasto kruche, które ZAWSZE się udaje

    7polubień
    25min.


    Zrobione przez 86 osób

    Nie ma obaw, to ciasto nigdy nie będzie za bardzo wyrobione. Doskonały spód na szarlotkę lub inne ciasta owocowe!

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 250 g (2 szkl.) mąki pszennej
    • 1 łyżeczka cukru
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 200 g smalcu
    • 80 ml zimnej wody
    • 1 żółtko
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
    • 1 łyżeczka octu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. W średniej misce wymieszać mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia i solą. Dodać pokrojony smalec i mieszać, aż mieszanina zacznie przypominać gruboziarnistą mąkę.
    2. W drugiej misce wymieszać trzepaczką wodę z żółtkiem, aromatem waniliowym i octem. Mieszając dodać do mieszaniny z mąką i szybko zagnieść ciasto, tylko tyle, by było gładkie. Pozwolić ciastu odpocząć przez 15 minut przed rozwałkowaniem. Ciasto będzie łatwiej wałkować, gdy będzie schłodzone. Można przechowywać w lodówce maksymalnie przez 1 tydzień.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis