Czekoladowe brownie z orzechami włoskimi

    Czekoladowe brownie z orzechami włoskimi

    2polubienia
    1godz.25min.


    Zrobione przez 25 osób

    Jeśli kochasz czekoladę, to ten przepis jest dla Ciebie! Bardzo czekoladowe ciasto z dodatkiem orzechów włoskich. Koniecznie podawać ze szklanką mleka!

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 225 g masła
    • 110 g czekolady deserowej
    • 2 szklanki (400 g) cukru kryształu
    • 3 jajka
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    • 1 szklanka (125 g) mąki pszennej
    • 1,5 szklanki (175 g) posiekanych orzechów włoskich
    • 1 szklanka (170 g) półsłodkich groszków czekoladowych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  +30min. studzenie  ›  Gotowe w: 1godz.25min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C. Lekko natłuścić blaszkę o wymiarach 33x23.
    2. W rondelku na małym ogniu roztopić masło i czekoladę. Odstawić z ognia.
    3. Dodać cukier i mieszać drewnianą łyżką, aż składniki się połączą. Dodać jajka, po jednym na raz, cały czas mieszając. Dodać wanilię i mąkę, dobrze wymieszać. Na końcu dodać 1 szklankę orzechów.
    4. Ciasto wyłożyć do przygotowanej blaszki. Groszki czekoladowe wymieszać z pozostałymi orzechami, posypać wierzch ciasta i lekko uklepać. Piec przez 35 minut (upieczone ciasto powinno być sprężyste w dotyku). Odstawić do całkowitego przestudzenia, a następnie kroić na kawałki.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis