Podwójnie czekoladowe biscotti

    Podwójnie czekoladowe biscotti

    Zapisz do ulubionych
    2godz.5min.


    Zrobione przez 281 osób

    Wspaniały przepis na tradycyjne włoskie ciasteczka. Kruche i niezbyt słodkie, z dodatkiem białej czekolady i groszków czekoladowych. Wyśmienite do kawy!

    Składniki
    ilość porcji: 36 

    • 115 g masła o temperaturze pokojowej
    • 2/3 szklanki (135 g) cukru kryształu
    • 1/4 szklanki (20 g) gorzkiego kakao
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 2 jajka
    • 1 i 3/4 szklanki (220 g) mąki pszennej
    • 110 g białej czekolady, posiekanej
    • 3/4 szklanki (125 g) półsłodkich groszków czekoladowych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  +1godz. studzenie  ›  Gotowe w: 2godz.5min. 

    1. W misce utrzeć masło z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodawać kakao i proszek, miksować przez 2 minuty.
    2. Dodawać jajka, po jednym na raz, cały czas miksując. Dodać mąkę i wymieszać łyżką. Dodać czekoladę i groszki, wymieszać. Ciasto przykryć i chłodzić przez 10 minut.
    3. Rozgrzać piekarnik do temperatury 190 stopni C.
    4. Ciasto podzielić na 2 części i z każdej uformować bochenek długi na 20 cm. Przełożyć na lekko natłuszczoną blaszkę w odległości 10 cm jeden od drugiego. Lekko spłaszczyć.
    5. Piec przez 20-25 minut, aż wykałaczka wetknięta w środek wyjdzie czysta. Zostawić na blaszce na 5 minut, a następnie ostrożnie przełożyć na metalową kratkę do całkowitego przestygnięcia.
    6. Każdy bochenek pokroić ukośnie na 1 cm kawałki. Układać na nienatłuszczonej blaszce.
    7. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 165 stopni C.
    8. Piec ciasteczka w 165 stopniach C przez 9 minut. Następnie ciasteczka odwrócić i piec przez kolejne 7-9 minut.
    9. Odstawić do całkowitego wystygnięcia i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis