Kurczak po dijońsku

    Kurczak po dijońsku

    3polubienia
    1godz.15min.


    Zrobione przez 29 osób

    Panierowane piersi z kurczaka, zapieczone w sosie z musztardą i białym winem - najlepsze będą piersi ze skórą i kością! Ta potrawa przypomina dania kuchni francuskiej i jest wprost 'magnifique'!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 połówki piersi kurczaka z kością i skórą
    • 2 łyżeczki soli
    • 2 łyżki masła
    • 3 ząbki czosnku, posiekane
    • 3 łyżki musztardy dijońskiej
    • 2 łyżki białego wina
    • 2 szklanki bułki tartej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C.
    2. Kurczaka posolić. W małej patelni lub garnku na średnim ogniu podsmażać masło z czosnkiem, musztardą i winem przez 3-4 minuty; posmarować tym kurczaka.
    3. Bułkę tartą wsypać do płytkiej miski i obtaczaj w niej kurczaka. Opanierowane kawałki kurczaka układać w lekko wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym.
    4. Piec w 175 stopniach C przez 1 godzinę, aż soki wyciekające z kurczaka będą przejrzyste.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis