Niebiańskie ciasto marchewkowe

    Niebiańskie ciasto marchewkowe

    1polubienie
    1godz.


    Zrobione przez 42 osoby

    Jak się to ciasto wyciąga z piekarnika - pachnie wspaniale. I tak samo smakuje, gdy już nieco ostygnie!

    Składniki
    ilość porcji: 24 

    • 4 jajka
    • 2 szklanki (400 g) cukru
    • 3 słoiczki (po 115 g) marchewki dla dzieci
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    • 1,5 szklanki (350 ml) oleju roślinnego
    • 2 szklanki (250 g) mąki pszennej
    • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 puszka (250 g) ananasa w cząstkach, odsączonego
    • 1 szklanka (115 g) posiekanych orzechów włoskich
    • 1 szklanka (145 g) rodzynek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C. Wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką blachę o wymiarach 22x32 cm.
    2. W średniej misce wymieszać jajka z cukrem, marchewką, wanilią i olejem. Wymieszać mąkę z sodą, cynamonem i solą i wmieszać do masy marchewkowej. Dodać ananasa, orzechy i rodzynki i wymieszać. Przełożyć ciasto do przygotowanej blaszki.
    3. Piec przez 45-50 minut, aż ciasto będzie sprężyste przy lekkim naciśnięciu. Ostudzone ciasto dekorować kremem z serka śmietankowego.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis