Ciasto kokosowe z bananami i orzechami

    Ciasto kokosowe z bananami i orzechami

    6polubień
    1godz.15min.


    Zrobione przez 64 osoby

    Dzięki połączeniu bananów, kokosa i orzechów pekan, to ciasto nabiera niepowtarzalnego smaku. Najlepiej upiec dzień przed podaniem.

    Składniki
    ilość porcji: 24 

    • 300 g (1,5 szkl.) cukru
    • 115 g masła o temperaturze pokojowej
    • 2 jajka
    • 3 dojrzałe banany, rozgniecione
    • 250 g (2 szkl.) mąki pszennej
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 60 ml maślanki
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
    • 120 g posiekanych orzechów pekan
    • 75 g wiórków kokosowych
    • 115 g masła o temperaturze pokojowej
    • 480 g (4 szkl.) cukru pudru
    • 1 dojrzały banan, rozgnieciony
    • 120 g posiekanych orzechów pekan
    • 75 g wiórków kokosowych
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 175°C. Wysmarować tłuszczem i posypać mąką dwie tortownice o średnicy 23 cm lub jedną blaszkę o wymiarach 23x33 cm.
    2. W średniej misce utrzeć cukier z masłem. Dodać jajka i banany. Wymieszać.
    3. Przesiać mąkę i sodę do oddzielnej miski. Przesiane suche produkty dodawać na przemian z maślanką do wcześniej utartej masy, dobrze mieszając po każdym dodaniu. Dodać wanilię i wymieszać. Delikatnie wmieszać orzechy pekan i wiórki kokosowe. Wlać ciasto do przygotowanej blachy.
    4. Piec ciasto przez 45 do 50 minut w nagrzanym piekarniku. Gdy ciasto całkowicie ostygnie, udekorować polewą bananowo-orzechową.
    5. Polewa: utrzeć masło z cukrem pudrem na gładką i puszystą masę. Dodać banana, orzechy pekan, wiórki kokosowe i wanilię, wymieszać. Dekorować ciasto.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis