Burrito z czarną fasolą

    Burrito z czarną fasolą

    15polubień
    25min.


    Zrobione przez 1776 osób

    Pyszne burritos, można je przygotować na obiad albo na kolację. Są w nich: czarna fasola, czerwona papryka, papryczki jalapeno i serek śmietankowy.

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 2 (30 cm) tortille pszenne
    • 2 łyżki oleju roślinnego
    • 1 mała cebula, posiekana
    • 1/2 czerwonej papryki, posiekanej
    • 1 łyżeczka zgniecionego czosnku
    • 1 puszka (450 g) czarnej fasoli, opłukanej i odcedzonej
    • 1 łyżeczka posiekanych papryczek jalapeno
    • 90 g serka śmietankowego
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Tortille owinąć w folię aluminiową i włożyć do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C. Piec przez 15 minut, aż będą dobrze podgrzane.
    2. W dużej patelni rozgrzać olej na średnim ogniu. Dodać cebulę, czerwoną paprykę, czosnek i papryczkę jalapeno i smażyć przez około 2 minuty, od czasu do czasu mieszając. Dodać fasolę i smażyć przez 3 minuty, mieszając.
    3. Serek śmietankowy pokroić w kostkę i dodać do patelni wraz z solą. Gotować jeszcze całość przez 2 minuty, mieszając od czasu do czasu. Dodać kolendrę.
    4. Wyłożyć zawartość patelni równomiernie na środek każdej z tortilli i zawijać je jak naleśniki. Podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    Amieszka
    autor:
    0

    Przede wszystkim dodałam wołowinę! Jalapeno zamieniłam na piri piri, bo akurat je miałam na miejscu. Ponadto zrobiłam łagodny sos śmietanowo-pomidorowy. Po tych zmianach wyszło pyszne, przepis potraktowałam raczej jak pomysł na obiad. - 18 lis 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis