Chrupiące crumble z jabłkami

    Chrupiące crumble z jabłkami

    Zapisz do ulubionych
    1godz.


    Zrobione przez 41 osób

    Ten pyszne deser zabiera nieco czasu, ale warto. Jabłka są zapieczone pod kruszonką z płatków owsianych, która tworzy chrupiącą, przypieczoną kołderkę.

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 3 szklanki (700 ml) wody
    • 2 łyżki mielonego cynamonu
    • 1 szklanka (200 g) cukru białego
    • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
    • 9 jabłek Granny Smith - obranych i pokrojonych w małą kostkę
    • 1 szklanka (80 g) błyskawicznych płatków owsianych
    • 3 łyżki masła, stopionego
    • 1/4 szklanki (55 g) brązowego cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C.
    2. Przygotować nadzienie jabłkowe: w dużym garnku wymieszać wodę z cynamonem, cukrem i mąką kukurydzianą. Dodać jabłka. Gotować na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż jabłka zmiękną. Wlać całość do naczynia żaroodpornego o wymiarach 22x32 cm.
    3. Przygotować kruszonkę: w małej misce wymieszać płatki owsiane ze stopionym masłem i z brązowym cukrem. Dobrze wymieszać i posypać tym jabłka.
    4. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 20 minut, aż wierzch będzie złocisto-brązowy.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis