Chleb samo zdrowie

    Chleb samo zdrowie

    Zapisz do ulubionych
    3godz.


    Zrobione przez 165 osób

    Chleb z mąki pełnoziarnistej z dodatkiem nasion słonecznika, siemienia lnianego, bulguru, melasy i miodu. Wyrabia się go ręcznie i piecze w piekarniku.

    Składniki
    ilość porcji: 72 

    • 2 łyżki aktywnych suchych drożdży
    • 1 łyżeczka cukru
    • 1/2 szklanki (120 ml) ciepłej wody (ok. 40 stopni)
    • 3 i 1/2 szklanki ciepłej wody (ok. 40 stopni)
    • 1/4 szklanki (60 ml) miodu
    • 1/4 szklanki (60 ml) melasy
    • 1/2 szklanki (120 ml) oleju roślinnego
    • 2 jajka
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • 7 szklanek (840 g) mąki pszennej pełnoziarnistej
    • 1/4 szklanki (40 g) siemienia lnianego
    • 1/4 szklanki (30 g) bulguru
    • 1/4 szklanki (35 g) nasion słonecznika
    • 4 łyżeczki soli
    • 4 szklanki (550 g) mąki chlebowej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  +1godz.40min. wyrastanie  ›  Gotowe w: 3godz. 

    1. W małej misce rozpuścić drożdże i cukier w 1/2 szklanki ciepłej wody. W dużej misce wymieszać pozostałe 3,5 szklanki ciepłej wody z miodem, melasą, olejem, jajkami i sokiem cytrynowym. Dobrze wymieszać. Dodać rozpuszczone drożdże i wymieszać.
    2. Stopniowo dodawać 5 szklanek mąki pełnoziarnistej, dobrze mieszając po każdym dodaniu. Dodać siemię, bulgur i słonecznik; wymieszać.
    3. Odstawić na 20 minut, aż ciasto zrobi się bardzo lekkie i puszyste. Wmieszać sól i dodawać resztę mąki, także chlebowej, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek miski.
    4. Wyrabiać ciasto przez 10 do 15 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Włożyć do wysmarowanej tłuszczem miski, przykryć i odstawić w piekarniku z włączonym światłem na około 1 godzinę, aby wyrosło. Ma podwoić swoją objętość.
    5. Ubić pięścią, aby pozbyć się nadmiaru powietrza i uformować 6 kul. Przykryć i odstawić na 20 minut.
    6. Formować z kul bochenki, przykryć i ponownie odstawić do piekarnika, aż podwoją objętość. Piec w 190 stopniach C przez 25-35 minut.

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis