Smażony Camembert z sosem malinowym

    Smażony Camembert z sosem malinowym

    Zapisz do ulubionych
    20min.


    Zrobione przez 21 osób

    Kawałki sera Camembert są panierowane, a następnie smażone w głębokim tłuszczu. Na koniec macza się je w malinowym sosie... poezja smaku!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 115 g sera Camembert
    • 1 jajko
    • 1/2 szklanki (55 g) bułki tartej (najlepiej gruboziarnistej)
    • 3/4 szklanki (110 g) sezamu
    • 3 szklanki (700 ml) oleju roślinnego do smażenia
    • 2/3 szklanki (170 g) konfitury malinowej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Schłodzony ser pokroić na 6 trójkątnych kawałków, jak pizzę. Roztrzepać jajko w płytkiej misce. Na arkuszu papieru do pieczenia wymieszać bułkę tartą z sezamem.
    2. Każdy kawałek sera zamaczać w jajku, obracając, aby dobrze się pokrył. Następnie obtaczać w bułce z sezamem. (Jeśli przygotowujemy ser wcześniej, teraz należy go przykryć i wstawić do lodówki aż do czasu smażenia.)
    3. Do garnka o grubym dnie wlać olej na wysokość ok. 5 cm i rozgrzać go do temperatury 190 stopni C (aż kostka chleba o boku 2,5 cm zrumieni się z każdej strony). Smażyć ser, aż nabierze złocistego koloru. Odsączać z tłuszczu na papierowych ręcznikach.
    4. Podgrzać konfiturę malinową, aby zmieniła się w sos do maczania.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis